De är inte allt för sällan man får äggvitor över när man lagar mat eller bakar, släng inte dessa. Ett gäng fina maränger liggande i en burk i köket är att alltid ha godis hemma. Man kan variera maränger i oändlighet. Men mina små godismaränger brukar jag smaksätta och färga lite kul och göra i miniformat så de precis är en liten mumsbit. Nedan är mitt grundrecept på maränger, bus enkelt!
- 3 - 4 äggvitor, ca 1 dl
- 2 krm vinäger
- 2 dl strösocker
- eventuell essens och karamellfärg
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Vispa äggvitorna för hand eller långsamt först med elvisp i ca 1 minut minuter.
- Tillsätt vinäger eller ättika och vispa ytterliggare någon minut.
- Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa lite kraftigare i några minuter tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum. Sluta då vispa.
- Vill du smaksätta/färga så gör det nu, vispa samman lite till.
- Spritsa eller klicka ut stora maränger, ca 30 styck, på bakplåtspapper.
- Sätt in marängerna i ugnen och grädda 1 timme tills marängerna släpper från pappret.
- Låt marängerna svalna på galler.
En färgglad klassisk marängswiss kan de ju bli... mums! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar