tisdag 6 mars 2012

Maränger

Maränger

De är inte allt för sällan man får äggvitor över när man lagar mat eller bakar, släng inte dessa. Ett gäng fina maränger liggande i en burk i köket är att alltid ha godis hemma. Man kan variera maränger i oändlighet. Men mina små godismaränger brukar jag smaksätta och färga lite kul och göra i miniformat så de precis är en liten mumsbit. Nedan är mitt grundrecept på maränger, bus enkelt!
  • 3 - 4 äggvitor, ca 1 dl
  • 2 krm vinäger
  • 2 dl strösocker
  • eventuell essens och karamellfärg
  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitorna för hand eller långsamt först med elvisp i ca 1 minut minuter.
  3. Tillsätt vinäger eller ättika och vispa ytterliggare någon minut.
  4. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa lite kraftigare i några minuter tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum. Sluta då vispa.
  5. Vill du smaksätta/färga så gör det nu, vispa samman lite till. 
  6. Spritsa eller klicka ut stora maränger, ca 30 styck, på bakplåtspapper.
  7. Sätt in marängerna i ugnen och grädda 1 timme tills marängerna släpper från pappret.
  8. Låt marängerna svalna på galler.
En färgglad klassisk marängswiss kan de ju bli... mums!

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar